Vandaag de dag kiezen erg veel mensen er voor om gebruik te maken van zoveel mogelijk glas in hun aanbouw. Gebruikmaken van glas is interessant omwille van verschillende redenen. In eerste instantie ziet het geheel er namelijk erg strak uit en past ze bij elk type woning, maar daarnaast is het ook nog eens zo dat je kan genieten van een optimaal uitzicht op je omgeving. Er voor kiezen om een glazen aanbouw achteraan je woning te plaatsen zorgt er voor dat je steeds kan genieten van een zo optimaal mogelijk uitzicht op je tuin en dat het hele jaar door. Wil je ook graag een glazen aanbouw plaatsen, maar ben je eerst benieuwd welke kosten hieraan verbonden zijn? We zetten deze informatie graag even uitgebreid voor jou op een rijtje op deze pagina.
Inhoud van deze prijsgids:
Hoeveel kost een glazen aanbouw?
Wanneer je moet beslissen uit welk materiaal je aanbouw wordt opgebouwd zal je merken dat er zeer veel verschillende mogelijkheden bestaan. Verschillende van deze materialen bieden je evenwel geen of slechts een zeer beperkt uitzicht op je omgeving. Dit geldt zowel voor een aanbouw die wordt gerealiseerd met behulp van hout, aluminium of kunststof, maar wat ook te denken van de constructies uit steen? Om er zeker van te zijn dat je een zo optimaal mogelijk beeld behoudt op je omgeving kan het interessant zijn om te kiezen voor een aanbouw van glas. Een glazen aanbouw kan werkelijk prachtig zijn, maar het is niet goedkoop. Wij hebben verschillende mogelijkheden op vlak van een glazen aanbouw even voor jou op een rijtje gezet.
Type glazen aanbouw | Gemiddelde kostprijs |
Glazen aanbouw met diepte van 1 meter | Gemiddeld zo’n 15.000 euro |
Glazen aanbouw met diepte van 2 meter | Gemiddeld zo’n 16.000 euro |
Glazen aanbouw met diepte van 3 meter | Gemiddeld zo’n 17.500 euro |
Belangrijk om rekening mee te houden is dat bovenstaande kosten zijn gebaseerd op gewoon hoogrendementsglas. Wil je dus bijvoorbeeld gebruikmaken van HR+++ glas omdat je alleen op die manier zeker kan zijn van de best mogelijke isolatiewaarde voor je aanbouw? In dat geval zal je er rekening mee moeten houden dat er nog een zekere meerprijs dient te worden betaald. Dit geldt eveneens voor wanneer de aanbouw in kwestie over een grotere breedte van 3 meter beschikt.
De prijsopbouw van een glazen aanbouw
Een glazen opbouw bestaat algemeen uit drie verschillende soorten kosten. De eerste kost is de materiaalkost. Deze neemt zomaar even 65 procent van de totale kostprijs in beslag. 33 procent van de kosten gaat vervolgens naar de arbeidskosten die worden aangerekend en de resterende 2 procent moet worden betaald voor de voorrijkosten. Het is vanzelfsprekend dat de prijsopbouw wel kan verschillen afhankelijk van bijvoorbeeld de constructie en de werken die je zelf uitvoert.
Keuzes die de kostprijs van een glazen aanbouw beïnvloeden
Ondanks het feit dat een glazen aanbouw er op vlak van algemene uitstraling uiteraard veelal hetzelfde uitziet moet het toch gezegd worden dat er heel veel verschillende keuzes bestaan waar je maar beter rekening mee kan houden. Elke keuze die hieronder staat opgelijst kan namelijk de kostprijs van je glazen aanbouw beïnvloeden.
Keuze 1: De afmetingen van je glazen aanbouw
De eerder op deze pagina geplaatste prijstabel geeft duidelijk aan dat er een structureel verschil in prijs kan zijn voor een glazen aanbouw afhankelijk van de afmetingen waar deze over beschikt. Hoe groter de glazen aanbouw, des te meer je op het einde van de rit uiteindelijk zal moeten betalen. Hier staat echter wel tegenover dat de kostprijs per vierkante meter oppervlakte zal worden verlaagd.
Keuze 2: Het soort glas voor in je glazen aanbouw
Gezien het feit dat een glazen aanbouw grotendeels is opgebouwd uit glas spreekt het voor zich dat het soort glas veelal van doorslaggevend belang is voor de totale kostprijs die in rekening wordt gebracht. We onderscheiden op dit vlak verschillende mogelijkheden. We hebben de gemiddelde kostprijs van de diverse glassoorten even voor jou op een rijtje gezet.
Type glas | Gemiddelde kostprijs |
Dubbel glas | Gemiddeld 66 euro per vierkante meter |
Standaard HR glas | Gemiddeld 69 euro per vierkante meter |
HR+ glas | Gemiddeld 74 euro per vierkante meter |
HR++ glas | Gemiddeld 79 euro per vierkante meter |
HR+++ glas | Gemiddeld 119 euro per vierkante meter |
Keuze 3: Zonwering en klimatisatie
Een zeer belangrijk gegeven waar je absoluut rekening mee moet houden wanneer je over gaat tot het aanschaffen en laten plaatsen van een glazen aanbouw is de zonwering. In het bijzonder wanneer de glazen aanbouw zich op het zuiden bevindt zal je immers merken dat tijdens de zomermaanden de temperatuur in de aanbouw al snel erg hoog kan oplopen. De kostprijs van de zonwering is afhankelijk van het type (binnen of buiten) evenals het soort. Het prijskaartje kan enorme verschillen vertonen, gaande van 50 tot zomaar even 2.000 euro per zonwering.
Interessante bespaartips
Er bestaan verschillende, zeer interessante bespaartips die er voor kunnen zorgen dat het kostenplaatje van je glazen aanbouw behoorlijk kan worden verlaagd. Om er zeker van te zijn dat je geen enkele van deze bespaartips over het hoofd ziet hebben we ze alvast even hieronder voor jou op een rijtje gezet.
- Kies voor optimaal isolerend glas. In het bijzonder wanneer je klimatisatie hebt voorzien in je glazen aanbouw is het belangrijk om te kiezen voor zo optimaal isolerend glas. De eenmalige aankoopprijs mag dan wel een stuk hoger liggen, maar je kan er een behoorlijke besparing op de elektriciteitskosten mee realiseren. Op middellange tot lange termijn is dit dan ook zeker en vast financieel de interessantste keuze.
- Beperk de afmetingen van de glazen aanbouw. Zoals je eerder op deze pagina hebt kunnen lezen is het zo dat de kostprijs van een glazen aanbouw grotendeels wordt bepaald door de afmetingen waarover ze beschikt. Grotere afmetingen betekent immers ook meer kosten. Wil je de totale prijs van je glazen aanbouw zo beperkt mogelijk houden? Kies dan voor een glazen aanbouw met geringe afmetingen.
Tot 30% besparen op de kosten van je glazen aanbouw
Wil je graag nog meer kunnen besparen dan met bovenstaande bespaartips? In dat geval hebben we nog een zeer interessante, extra tip voor jou. Wist je bijvoorbeeld dat het altijd een aanrader is om niet zomaar een beslissing te nemen op basis van één enkele offerte, maar er wel meerdere op te vragen bij verschillende bedrijven? Door bij meerdere bedrijven te rade te gaan en de offertes met elkaar te vergelijken zal je alleen maar kunnen vaststellen dat er een zeer mooie extra besparing mogelijk wordt gemaakt.