Het is je ongetwijfeld wel bekend dat je er bij een aanbouw voor kan kiezen om gebruik te maken van een uiteenlopende dakconstructie. In het merendeel van de gevallen kiezen de mensen er voor om een plat dak te gebruiken. Dit heeft in het bijzonder te maken met het feit dat een dergelijk dak veelal standaard in de kostprijs van de aanbouw zit inbegrepen. Heb je toch eerder een voorkeur voor een schuin dak, dan zal je rekening moeten houden met een bepaalde meerprijs. Hoe dan ook, wil jij graag een aanbouw voorzien van een plat dak en stel je, je de vraag met welke kosten je op dit vlak rekening dient te houden? Lees dan snel verder en je komt er alles over te weten op deze pagina!
Inhoud van deze prijsgids:
Hoeveel kost een plat dak aanbouw?
Een plat dak aanbouw is tegenwoordig erg populair. Hier zijn meerdere redenen voor aan te halen. De belangrijkste reden is misschien nog wel terug te vinden in het kostenplaatje dat moet worden betaald voor een plat dak. In vergelijking met een schuin dak constructie ligt deze immers een behoorlijk stuk lager. Zou je graag ook een plat dak aanbouw willen realiseren bij jouw woning? Hou er dan rekening mee dat de prijs voor het plat dak afhankelijk is van de onderstaande materialen.
Type materiaal voor plat dak aanbouw | Gemiddelde kostprijs |
Bitumen | Tussen 31 & 74 euro per vierkante meter |
PVC | Tussen 44 & 79 euro per vierkante meter |
EPDM | Tussen 30 & 76 euro per vierkante meter |
Groendak | Tussen 39 & 74 euro per vierkante meter |
Hou er rekening mee dat de kostprijs per vierkante meter op vlak van dakbedekking voor een plat dak altijd wordt bepaald aan de hand van de totale oppervlakte. Hoe groter de oppervlakte is, des te lager de kostprijs per vierkante meter komt te liggen.
De prijsopbouw van een plat dak aanbouw
Op het ogenblik dat je kiest voor een plat dak aanbouw spreekt het voor zich dat je geconfronteerd wordt met meerdere kosten. We onderscheiden op dit vlak niet alleen de kosten voor het aanschaffen van de materialen, maar ook voor de daadwerkelijke realisatie van het dak. Voor een plat dak geldt eigenlijk dat ze vrij eenvoudig te realiseren valt. Dit betekent dat de arbeidskosten met amper 30 procent vrij beperkt zijn. De resterende 70 procent moeten dus worden gereserveerd voor de aankoop van de materialen. Het spreekt voor zich dat de prijsverhouding wel afhankelijk is van het soort materiaal waaruit je plat dak aanbouw wordt gerealiseerd.
Keuzes die de kostprijs van een plat dak aanbouw beïnvloeden
Het feit dat een plat dak aanbouw veel eenvoudiger te realiseren valt in vergelijking met een schuin dak aanbouw betekent niet dat er geen meerdere keuzes zijn die het uiteindelijke prijskaartje kunnen beïnvloeden. Wij hebben deze keuzes voor jou op een rijtje gezet:
Keuze 1: Het soort materiaal waar gebruik van wordt gemaakt
Zoals je eerder op deze pagina reeds hebt kunnen lezen zijn er meerdere materialen waaruit je kan kiezen voor de realisatie van een plat dak aanbouw. De voordeligste opties van deze materialen zijn bitumen of EPDM. De gemiddelde kostprijs van deze materialen begint immers reeds bij zo’n 30 à 31 euro. Heb je iets meer te besteden of wil je bijvoorbeeld voor je aanbouw een groendak realiseren? In dat geval dien je al snel rekening te houden met een kostenplaatje dat is gelegen tussen de 60 & 75 of zelfs 80 euro per vierkante meter.
Keuze 2: Plat dak zelf realiseren of uitbesteden
De tweede keuze heeft betrekking tot de manier waarop het plat dak voor je aanbouw wordt gerealiseerd. Ga je dit namelijk zelf doen of kies je er voor om dit uit te besteden aan een gespecialiseerd bedrijf? In het laatste geval dien je uiteraard rekening te houden met veel hogere arbeidskosten, maar daar staat tegenover dat je er wel zeker van kan zijn dat het plat dak aanbouw op correcte wijze is gerealiseerd. Ben je echter een handige Harry en deins je er niet voor terug om zelf de handen even stevig uit de mouwen te steken? Dan is zelf het plat dak voor je aanbouw realiseren zeker en vast een optie.
Interessante bespaartips
Gezien het feit dat de kostprijs van een plat dak standaard is inbegrepen in deze van een aanbouw is deze automatisch een behoorlijk stuk voordeliger ten opzichte van een dergelijke constructie met een schuin dak. Wil je toch graag nog op enkele manieren kunnen besparen op de totaalprijs van een plat dak aanbouw? Dan kan dat door rekening te houden met de volgende bespaartips:
- Kwantumkorting tot wel 10 procent. Heeft je buurman recent laten uitschijnen dat hij ook zijn bestaande dak wil laten herstellen of wil hij een compleet nieuw dak aanleggen? Eventueel zelfs niet alleen voor zijn aanbouw, maar voor de volledige woning? In dat geval kan je door de opdracht samen aan hetzelfde bedrijf toe te kennen rekenen op een kwantumkorting van 10 procent. Hierdoor wordt de totale kostprijs van jouw plat dak aanbouw ook weer net wat voordeliger.
- Kies voor een bedrijf uit jouw eigen omgeving. In principe is de prijsopbouw die we eerder op deze pagina voor jou uiteen hebben gezet niet helemaal correct. Buiten de arbeidskosten en de materiaalkosten is het namelijk ook zo dat er zogenaamde voorrijkosten in rekening worden gebracht. Deze voorrijkosten zijn gelegen tussen de 0,50 & 1 euro per kilometer. Kies je voor een lokaal bedrijf? Dan zullen de voorrijkosten dus altijd heel wat lager uitvallen.
Bespaar tot 30% op de kosten van een plat dak aanbouw
Wil je graag nog een extra besparing buiten bovenstaande kunnen realiseren op de realisatie van je plat dak aanbouw? Denk je dat dit niet mogelijk is? Natuurlijk wel! Je doet er namelijk altijd goed aan om een offerte voor een plat dak aanbouw aan te vragen bij meerdere bedrijven die dit voor jou kunnen realiseren. Door het aanvragen en vervolgens ook vergelijken van deze offertes zal je in de praktijk al snel kunnen rekenen op een meer dan degelijke besparing. In het beste geval wordt je plat dak aanbouw hierdoor tot wel 30% voordeliger.